Archeologisch onderzoek naar Scheepswrakken in Oostvoornsemeer

Van 23 juni tot en met 11 juli 2014 gaat een duikteam, samengesteld vanuit het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, een aantal archeologische onderzoeken doen in het Oostvoornsemeer. In deze afgesloten zeearm, net ten zuiden van Rotterdam, liggen verschillende scheepswrakken aan het bodemoppervlak. De eenvoudige duikomstandigheden en het goede zicht, maar zeker ook de interessante wrakken, hebben dit gebied tot een van de meest bezochte duiklocaties van Nederland gemaakt.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Een aantal goed bewaarde scheepswrakken ligt in het diepere gedeelte van het meer. Omdat geen gemotoriseerd verkeer op het meer is toegestaan, zijn deze wrakken de afgelopen jaren weinig bezocht. Maar dat verandert: steeds meer duikers zoeken het in dieper water, soms geholpen door onderwaterscooters. Dit brengt risico’s met zich mee, net als het illegaal wegzuigen van zand op verschillende locaties. Hierdoor wordt de constructie van de wrakken instabiel en vallen ze uit elkaar. Voordat het zo ver is gaan onderwaterarcheologen een van de vindplaatsen, de resten van een vermoedelijk 17de eeuwse koopvaarder, onderzoeken en waarderen. Onder de deelnemers aan dit onderzoek zijn ook archeologen van commerciële archeologische bedrijven.

Verzouting

Een andere mogelijke bedreiging voor het archeologisch erfgoed in het Oostvoornsemeer is dat na jarenlange verzoeting het meer nu wordt verzout. Het doel is om de waterkwaliteit weer te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten. Hierdoor is echter een van de grootste bedreigingen van houten scheepswrakken weer in dit water geïntroduceerd: de Teredo navalis, oftewel de paalworm. Om de effecten hiervan te onderzoeken worden in samenwerking met het project Topsites (RCE) met behulp van opwater multibeam sonar, waterkwaliteitsonderzoek, onderwater observaties en monstername van het hout de huidige verspreiding en bedreigingen in beeld gebracht. Op basis hiervan wordt een advies gemaakt hoe om te gaan met de waterkwaliteit in het Oostvoornsemeer in relatie met de kwaliteit van het onderwater cultureel erfgoed in ogenschouw houdend het (recreatieve) gebruik van het gebied.

Fieldschool

Deze periode van onderzoek in het Oostvoornsemeer wordt ook benut om studenten ervaring op te laten doen. De jaarlijkse fieldschool voor onderwater archeologie vindt plaats van 7 tot en met 11 juli. Tien studenten uit binnen- en buitenland zullen deelnemen aan een verkennend onderzoek van het wrak OVM 6/8. Naast de verkenning, die geheel door de studenten zal worden uitgevoerd en begeleid zal worden door de beroepsarcheologen, zullen ook observaties worden gedaan voor het Topsites project. De ervaringen van de studenten kunnen via deze blog gevolgd worden.

Klik hier voor meer informatie over het project en het Maritiem Programma

Over Maritiem Programma

Het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed houdt zich bezig met het onderzoek naar scheepswrakken, bruggen, havens en andere maritieme landschappen. Het doel is om kennis, onderzoek, beleid, samenwerking en educatie op het gebied van maritiem erfgoed in Nederland een stevige basis te geven. Het programma loopt van 2012 tot en met 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s