Dag 5: Eerste week van het project zit er op !

Vandaag zit de eerste week van het project er op. We hadden op deze vrijdag ook bezoek van Wil Thijssen, een journaliste van de Volkskrant. Ze heeft een halve dag mee gewerkt op het platform en als duiker zelf even een bezoek gebracht aan het wrak. Als een geëigend journalist heeft ze alle personen ondervraagd, van hun passie tot hun motieven voor deze studiekeuze als natuurlijk het wel en wee van een archeologische duikoperatie als deze. Als snel was ze in de ban van zowel de mensen als het vak van maritieme archeologie.

Interview en duikactie met Wil Thijssen,  een journaliste van de Volkskrant
Interview en duikactie met Wil Thijssen, een journaliste van de Volkskrant

Het werk op de site zelf vordert gestadig. Al het sediment en debris boven de 27m is verwijderd in het schip. Twee tekenteams zijn bezig de wegering en planken in kaart te brengen. Peter, senior veldtechnicus, heeft vrijdag zijn tekening van de westelijke buitenboord afgerond. Ondertussen hebben onze duiktechnici Aerjan en Frank de verschillende datumpoints ingemeten om van het schip een vast framewerk te geven. Deze referentiepunten staan op strategische punten in het wrak. Vanuit deze punten kunnen de veldtekeningen ingepast worden. Leon heeft op deze vrijdag  een verkennende duik zuid en oostelijk van het wrak uitgevoerd. Ten oosten heeft hij de restanten van OVM 10 tegen gekomen, maar ook ten zuiden van het wrak liggen er houten planken en planken. Of deze ook bij onze site behoren is nog niet vast gesteld.

Multibeam opnamen OVM14

Alle teamleden zijn volledig ingewerkt in het ritme van de werkzaamheden. Werk zien en helpen is een eerste vereiste. Waar het de eerste dagen nog wat stram liep, loopt het sinds midden van de week zo soepel dat we zelfs tijd over hebben. Doordat iedereen elkaar helpt  en werk aanpakt, gaat alles zo snel dat we de laatste 2 dagen moeten wachten om de 2 uur interval te respecteren. Deze 2 uur interval is nodig volgens de duiktabellen de successieve duiken uit te voeren.

Al met al een geslaagde week: we hebben een enthousiast en goed samenwerkend team, de archeologische site is een schitterend bewaard houten wrak van een 17de eeuwse koopvaarder en het onderzoek verloopt vlot.

Volgende week moeten we onze archeologische tekeningen af maken, monsters nemen voor dendrochronologisch en paalworm onderzoek, boringen zetten om de bodem rond het wrak in kaart te brengen en nog wat losse structurele stukken te lichten om deze in detail te tekenen en te bemonsteren. Er komt eveneens een nieuwe lichting mensen meehelpen. Aan ons om hun zo snel mogelijk in te werken en het onderzoek op volle toeren te laten draaien.

Johan Opdebeeck (Senior KNA archeoloog waterbodems) – Projectleider waarderend onderzoek OVM 14

Over Maritiem Programma

Het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed houdt zich bezig met het onderzoek naar scheepswrakken, bruggen, havens en andere maritieme landschappen. Het doel is om kennis, onderzoek, beleid, samenwerking en educatie op het gebied van maritiem erfgoed in Nederland een stevige basis te geven. Het programma loopt van 2012 tot en met 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s