Blog 12: Laatste dagen op het Oostvoorne..

Vandaag hebben we met twee verschillende teams gewerkt. De studenten (Nederlanders, Belgen en Amerikanen van de Universiteit van Leiden, Esbjerg en Amsterdam) zijn in het kader van de fieldschool verder gegaan met het onderzoek op het OVM 8 wrak, terwijl een andere groep op het touwwrak (OVM 12) heeft gedoken om te kijken naar de mogelijke aantasting van de paalworm (Teredo navalis) op dit wrak. Op dit 33 meter diep liggende wrak is de temperatuur 10 graden lager dan het oppervlakte water, 8 om 18 graden Celsius. Daar in de donkere diepte liggen de indrukwekkende resten van een groot houten scheepswrak. Een boord (zijkant) van het schip ligt plat op de bodem met de dekknieën, dekbalken en zelfs nog wat dekplanken die recht omhoog steken. Mogelijk is zelfs nog een derde dek aanwezig. Op deze diepte kan maar heel kort gedoken worden, dus veel tijd om al de wrakresten te bekijken had ik niet. Er liggen ook veel rollen met oud touw en gelooide huiden. Het hout lijkt hier niet of nauwelijks aangetast door de paalworm, niet door levende paalwormen en ook lijkt er eerder geen noemenswaardige aantasting door dit schelpdier te zijn geweest. Ter illustratie en verder onderzoek is een houtmonster meegenomen. Dit wrak is absoluut de moeite waard om nog eens uitvoeriger te onderzoeken.

Touwrak
Touwrak

Op de OVM 8 gaat het werk gestaag door. Op 15 meter diepte is hier de temperatuur 12 graden Celsius. In tegenstelling tot het touwwrak is de constructie hier wel degelijk zeer sterk door de paalworm aangevreten en verzwakt, zodanig dat het hout bij te ruwe aanraking uit elkaar valt. Tot nu toe is al de aantasting van vroegere datum en hebben we nog geen levende paalwormen aangetroffen. Toch laat dit wrak wel goed zien wat er kan gebeuren als het klimaat in het Oostvoornsemeer ideaal genoeg is voor de paalworm om te overleven. Het kan zijn dat we er nu nog op tijd bij zijn om de verschillende wrakken te onderzoeken, misschien helpt de watertemperatuur nog wel mee. Het onderzoek gaat voort! Met het verzamelen van de objectieve data en de juiste interpretatie kunnen we hopelijk gezamenlijk met de verantwoordelijke gemeente en andere belanghebbenden tot een keuze komen voor de toekomst. Dit onderzoek is dus direct relevant voor het Oostvoornsemeer als natuur-, cultuur- en recreatiegebied. Een keuze berust dan ook op basis van de afweging van verschillende wensen en belangen. Een spannend proces.

Paalworm aantasting
Paalworm aantasting bij OVM 8

Vandaag zijn 33 duiken gemaakt, een absoluut record! Het team had vandaag niet minder dan 15 duikers tot hun beschikking. En toch loopt de organisatie op rolletjes. Iedereen is gedisciplineerd en helpt mekaar. Het is fantastisch om te zien en ik ben trots op iedereen dat we dit logistiek lastige project zo goed voor mekaar boksen!

De volgende dagen komt de pers op bezoek.

Auteur: Martijn Manders, hoofd Maritiem Programma

 

Duikers op ponton
Duikers op ponton

 

Over Maritiem Programma

Het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed houdt zich bezig met het onderzoek naar scheepswrakken, bruggen, havens en andere maritieme landschappen. Het doel is om kennis, onderzoek, beleid, samenwerking en educatie op het gebied van maritiem erfgoed in Nederland een stevige basis te geven. Het programma loopt van 2012 tot en met 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s