Japanse archeologen op bezoek: dag 4 & 5

Twee dagen lang hebben we twee Japanse archeologen op bezoek: Randy Sasaki en Dr. Ikeda. Zij zijn benieuwd hoe we onze werkzaamheden plannen en uitvoeren en hoe het hele beheer van het onderwater cultureel erfgoed in Nederland is ingericht.

PKV20140820-RCE-8695-web

De Japanse Cultureel Erfgoed Dienst is bezig met het opzetten van het beheer voor het cultureel erfgoed onderwater in Japan. Er worden verschillende diensten over de hele wereld bezocht om uiteindelijk een voor Japan geschikt systeem te kiezen.

PKV20140820-RCE-8736-web

Ze vermaken zich uitstekend, al zijn ze wel geschrokken van het zicht onderwater! Wij zijn het zo onderhand wel gewend, maar het blijft bijzonder om in dit donker, troebel en stromend water archeologisch onderzoek uit te voeren.

PKV20140820-RCE-8649-web

We zijn tevens begonnen met de eerste tests voor de filmopnamen. Met deze beelden kunnen we later, met behulp van speciale software, een 3D reconstructie van het wrak maken. In deze omstandigheden valt het nog niet mee om geschikte beelden te krijgen. Het zicht is verbeterd (af en toe zelfs meer dan een meter), maar er is ook nog veel zand in het water. Toch zijn de eerste tests behoorlijk geslaagd. In de tweede week gaan we met de opgedane ervaringen aan de slag.

Martijn Manders,  Thijs Coenen

Foto’s: Paul Voorthuis/Highzone.nl

Over Maritiem Programma

Het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed houdt zich bezig met het onderzoek naar scheepswrakken, bruggen, havens en andere maritieme landschappen. Het doel is om kennis, onderzoek, beleid, samenwerking en educatie op het gebied van maritiem erfgoed in Nederland een stevige basis te geven. Het programma loopt van 2012 tot en met 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s