Speuren naar scheepswrakken op de bodem rondom Christmas Island

Read this blog in English

Begroet met een prachtige zonsopgang boven het kalme water en met een volle maan die nog steeds helder scheen, hebben we het veldwerk voortgezet. De afgelopen dagen hebben we de zuid- en westkant van Christmas Island onderzocht.

 

Photo 1 high res
Robert de Hoop en Shinatria Adityaram met de magnetometer die we gebruiken voor het onderzoek

Photo 2 high res

Dit is hoe het eruit ziet als de gegevens binnenkomen. Aan de linkerkant de data van de magnetometer en rechts de gegevens van de side scan sonar aan boord

25 februari

We brachten de dag door op het water met Azmi Yon, Renata de Jong en Rob Muller van Parks Australia. Het weer was uitstekend en we zijn erin geslaagd om in de buurt van de kust op een aantal zeer weersafhankelijk plekken te komen, in de buurt South East Point en Egeria Point in het zuidwesten. Met de hulp van Graeme ben ik op zoek gegaan in de digitaal beschikbare archieven over een ander Nederlands schip dat zeker op Christmas is vergaan.. Het is de Vice Admiraal Rijk (1852). Het schip is vernoemd naar genoemd naar Julius Constantijn Rijk (1787-1854),  Nederlandse viceadmiraal, gouverneur-generaal van West-Indië en minister van Marine. De komende twee weken laten we het onderzoek naar dit wrak meelopen met het overige onderzoek.

Photo 3
Een technische tekening van de Vice Admiraal Rijk (maritiemdigitaal.nl)

Vice Admiraal Rijk

De Nederlandse bark Vice Admiraal Rijk werd in 1843 gebouwd door de werf Gips in Dordrecht voor de rederij A. Ahlers uit Amsterdam. Het was op reis van Ramsgate naar Batavia in 1852 toen het tegen de zuid-westelijke punt van Christmas Island aanliep. Het schip zonk met alle zeilen bij. Vier van de 20 mannen hielden zich vast aan het drijvende dak van een roef en dreven naar de noord-westelijke punt van het eiland. Toen ze probeerden aan land te komen en de kliffen te trotseren, werd een bemanningslid meegesleept door een terugtrekkende golf en verdronk. Slechts drie mannen overleefden de ramp dus maar! Zij zijn na 56 dagen te hebben overleefd op het eiland uiteindelijk gered. Het team heeft anomalieën waargenomen bij de zuid-westelijke punt en denkt daarbij aan het wrak van de Vice Admiraal Rijk. Identificatie moet de komende tijd dus gaan plaatsvinden.

SONY DSC
Graeme Henderson geeft een presentatie aan de kinderen van de Christmas Island District High School

26 februari – Graeme en Andy gingen naar de Christmas Island District High School en gaven vier  presentaties over het project en de scheepswrakken van de Christmas en Cocos Keeling eilanden voor de kinderen uit groep 4 tot en met 12. Graeme overhandigde de school een exemplaar van zijn boek, Unfinished Voyages. De school was erg blij met deze aanvulling op hun bibliotheek. Alex, James, Shinatria en Robert gingen met Azmi verder met het onderzoek langs de zuid- en westkust, opnieuw de gebieden verkennend die de vorige dag waren onderzocht.

Photo 5
James Parkinson en Azmi Yon op de boot van Parks Australia
Photo 6
Alex Moss, onze GIS-deskundige die met James Parkinson alle gegevens gaat verwerken die we hebben verworven om te bepalen wat de beste locaties zijn om te gaan duiken

De weersomstandigheden zijn ontzettend goed geweest tot dusver. Op zich niet heel erg verrassend, omdat we bewust naar dit eiland zijn gekomen tijdens het beste seizoen voor een kalme zee, namelijk het  cycloon seizoen. Dit klinkt waarschijnlijk wat raar, maar het water is dan normaal gesproken op haar kalmst. We hopen natuurlijk een cycloon te vermijden want dan is verder onderzoek op zee uitgesloten.  Maar ook in dit seizoen is de deining heel groot omdat het water over grote afstanden aan komt stromen voordat het op relatieve ondiepe bodem terecht komt. Door die zware deining is een rechte koers houden al erg lastig. De aanzwellende golven vanuit de Indische Oceaan raken de kalkstenen kliffen van Christmas Island en slaan terug waardoor het zeewater eruit ziet alsof het aan de kook raakt: grote witte schuimkoppen en water dat de lucht in spuit. De effecten van de deining worden zelfs nog  verder verergerd door wind en stroming. Om maar niets aan het toeval over te laten, zullen de teamleden zondag een bezoek brengen aan de tempel van de Godin van de Zee en haar bedanken in naam van de archeologie.

Photo 7
Terugkeren naar het hotel na een geslaagde dag veldwerk!
Photo 8
We staken een kaars aan in de tempel van de Godin van de Zee

Robert de Hoop

 

Over Maritiem Programma

Het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed houdt zich bezig met het onderzoek naar scheepswrakken, bruggen, havens en andere maritieme landschappen. Het doel is om kennis, onderzoek, beleid, samenwerking en educatie op het gebied van maritiem erfgoed in Nederland een stevige basis te geven. Het programma loopt van 2012 tot en met 2015.

Een gedachte over “Speuren naar scheepswrakken op de bodem rondom Christmas Island

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s