Team Fortuyn 2016 stelt zich voor

Read this blog in English

Inmiddels hebben we al meerdere blogs gepubliceerd. Het wordt nu echt tijd om het Christmas Island team aan jullie voor te stellen.  Ook hebben we eindelijk een foto waar iedereen opstaat!

Photo 1Teamleden in 2016 vanuit de achterste rij gezien, van  links naar rechts: Alex Moss, Graeme Henderson, Shinatria Adhityatama and Robert de Hoop. In the front row James Parkinson and Andrew Viduka

Graeme Henderson (AM, Cit WA)

In 1963 ontdekte Graeme voor het eerst een 17e eeuws scheepswrak in Australische wateren. In het opvolgende jaar heeft hij met zijn compagnons, broer Alan, vader Jim en John Cowan, het Western Australian Museum ervan kunnen overtuigen de verantwoordelijkheid voor dit historische scheepswrak te nemen. In een overeenkomst zijn de vindersrechten van de Vergulde Draek aan het museum overgedragen. Graeme is in 1969 in dienst gekomen bij het museum en hij is tot 1992 werkzaam geweest bij de sectie  maritieme archeologie. Van 1992-2005 was hij directeur van het Western Australian Museum en van 1993-2005 was hij afgevaardigde bij de Commonwealth Minister for the Historic Shipwreck Act.

Hij ontwikkelende een bewustzijn in Australië voor 18de eeuwse scheepswrakken, leidde de eerste expedities naar de wrakken van de Sydney Cove uit Tasmanië , HMS Sirius op Norfolk Island en HMS Pandora uit Queensland. Ook begeleidde hij VIP’s door het Western Australian Maritime Museum , waaronder de Britse Prinsen Philip en Charles , de sultan van Brunei en prins Willem – Alexander van Oranje (nu Koning van Nederland).

Hij leidde een UNESCO missie om de haalbaarheid van de oprichting van ’s werelds eerste onderwater Museum aan de Pharos vuurtoren in Alexandrië te toetsen, één van de zeven wonderen van de Oude Wereld. Australië ICOMOS nodigde hem ook uit voor het Internationaal Comité voor Onderwater Cultureel Erfgoed en in die rol coördineerde hij de ontwikkeling van de UNESCO-conventie 2001 voor de bescherming van het cultureel erfgoed onderwater, dat nu door 52 landen is geratificeerd.

Graeme heeft een samenwerkingsverband opgezet tussen het Maritiem Museum en de Duyfken Replica Foundation voor de bouw van de replica Duyfken in het Museum. Hij  heeft er ook voor gezorgd dat Australië ’s  meest bekende sportzeil jacht Australië II weer werd teruggebracht naar West-Australië en dar nu in het Western Australian Museum tezien is. Hij is de auteur van 13 boeken en heeft meer dan 100 artikelen over het maritieme erfgoed geschreven. Sinds 2009 is hij voor onderzoek verbonden aan het Western Australian Museum.

Andrew Viduka (B.A., B.App.Sci., MMA) 

Andrew Viduka is werkzaam als  conservator archeologische objecten, maritiem archeoloog en Cultureel Erfgoed Manager. Ook is Andrew als geassocieerd onderzoeker verbonden aan de afdeling Archeologie van Flinders University, Churchill Fellow, lid van Australië ICOMOS , Bureau lid van het ICOMOS Internationaal Comité van het cultureel erfgoed onder water ( ICUCH ) en raadslid van de Australasian Instituut voor Maritieme Archeologie (AIMA) . Hij is de auteur van verschillende wetenschappelijke artikelen en heeft bijgedragen aan en was co- redacteur van het in 2014 gepubliceerde Towards Ratification: Papers from the 2013 AIMA Conference Workshop over de mogelijkheden voor ratificatie van het UNESCO verdrag voor de bescherming van het  onderwater cultureel erfgoed door Australië  

Ook is hij werkzaam als adjunct-directeur van het maritieme erfgoed bij het Australische departement wat onderdeel is van het ministerie van Milieu. Het departement  beheert de Gemenebest  historische scheepswrakken wet (Historic Shipwreck Act) uit 1976 en het Nationaal Historisch Scheepswrakken Programma van Australië. Andrew is een ADAS Part 2 duiker en heeftde ontwikkeling van het Nationaal onderzoeksprogramma voor in situ behoud en de herbegraving in Australië geleid. Andrew’s huidige onderzoek richt zich onder meer op de zoektocht naar het Fortuyn scheepswrak, een onderwater survey van het district Larnaca op Cyprus, gemeenschappelijk erfgoed beheer, Australische nationale projecten voor capaciteitsopbouw en het koppelen van de gemeenschap met de ontdekking en de bescherming van cultureel erfgoed onder water.

James Parkinson (B.A.)

James Parkinson voltooide zijn Archeologie opleiding bij de La Trobe University, Melbourne, (2000) en is afgestudeerd in Maritieme archeologie bij Flinders University, Adelaide (2009). James heeft ook een ADAS Advanced Diploma in duik project management ( 2014), ADAS deel 3 duiker, ADAS duik trainer, duikploegleider, technisch medisch duiker en stuurman certificeringen.

James begon zijn duikcarrière in 1995 en vanaf 1998 mag hij ook als commercieel duiker opereren. Tot op heden heeft James 5000+ commercieel gelogde duiken zowel in binnenwateren als offshore in Australië, het Midden-Oosten en Europa. Na de toetreding tot Professional Diving Services, Melbourne, Victoria in 1998 is James 16 jaar als commercieel duiker werkzaam geweest en als ADAS Dive Supervisor, Project Manager, ADAS Dive trainer en als Operations Manager. Daarna is hij blijven werken als duik consultant. Eind 2013 is James gevraagd om te ondersteunen bij de duikoperaties en berging van de Costa Concordia op het eiland Giglio, Italië. De afgelopen 3 jaar heeft James offshore gewerkt in de Noordzee voor het Zweedse duikbedrijf Nordic Dive Enterprise voor het bouwen van windmolenparken voor de Duitse kust.

Naast zijn carrière als een commercieel duiker is James ook betrokken bij een groot aantal maritieme archeologische projecten, op zowel vrijwillige als professionele basis.

Alex Moss (B.A. B.Sc. MSc)

Alex Moss werkt als hoofdconsultant voor Maritime Heritage Surveys  en is hoofdonderzoeker van ShipShapeSearchers, een non-profit organisatie met als doel om inzicht te verkrijgen in het gebruik van niet – archeologische remote sensing datasets voor maritiem archeologisch doeleinden.

Alex heeft gewerkt als archeoloog in het Verenigd Koninkrijk en Australië, na het behalen van zijn Master of Science in de maritieme archeologie ( 2006) aan de Universiteit van Southampton, Bachelor of Science in de archeologie van het Instituut voor Archeologie aan University College London (2005) en Bachelor in de archeologie aan Flinders University (1993).

 

Alex heeft de kwalificatiesdeel III certificaat van de Nautical Archaeology Society, BSAC Sport Diver en ADAS deel I commerciële duiken.

Shinatria Adhityatama (S.S.)

Shinatria Adhityatama woont in Jakarta, Indonesië en heeft in 2012 de Bachelor in de archeologie behaald aan  de Gadjah Mada Universiteit. Hij is een van de Indonesische maritieme archeologen die momenteel werkzaam is voor  het Nationale onderzoekscentrum voor archelogie (Puslit Arkenas) in Jakarta, Indonesië en heeft diverse artikelen gepubliceerd.

Shinatria duikt sinds 2006 en sinds 2008 doet hij onderzoek in de maritieme archeologie. Sindsdien is hij betrokken geweest bij de binnenlandse en internationale maritieme archeologie projecten en trainingen. Een aantal van de projecten zijn: De verkenning van de Duitse U-boot in de Javazee in 2013; Onderzoek naar de prehistorische Maritieme Culturen op Misool Island, Raja Ampat in 2014; De onderzoek naar  de HMAS Perth (I) in Straat Soenda in 2014; Onderwater Archeologische vrkenning bij het ‘Outer Island’ van Indonesië: Natuna Island in 2015; Onderzoek voor scheepswrakken in Belitung Island in 2015; en hij nam deel aan de Onderwater Archeologie Onderzoek en Field School in Selayar Island in 2015.

Robert de Hoop (B.A. Hons)

Robert de Hoop komt uit Nederland en volgt momenteel zijn masters in de Maritieme Archeologie aan de Universiteit van Zuid-Denemarken. Robert voltooide een bachelor in de Archeologie bij Saxion in Nederland en heeft zijn commerciële duiken IDSA niveau 1 behaald en zijn Commercial Scuba certificering verkregen. Hij heeft onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van de Historisch Geo-Morfologische waardenkaarten van de Waddenzee als stage bij het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.  Robert heeft ook deelgenomen aan de International Fieldschool for Maritime Archaeology in Flevoland (IFMAF), waar hij hielp met het opgraven van een schip op het land (de OR49), het schrijven van ‘Best Practices’ voor het EU – project SASMAP ; en tijdens het Oostvoornse Meer project werkte hij aan 3D fotogrammetrie. Ook tijdens het Fortuyn project zal hij zich hier mee bezig gaan houden.

 

Over Maritiem Programma

Het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed houdt zich bezig met het onderzoek naar scheepswrakken, bruggen, havens en andere maritieme landschappen. Het doel is om kennis, onderzoek, beleid, samenwerking en educatie op het gebied van maritiem erfgoed in Nederland een stevige basis te geven. Het programma loopt van 2012 tot en met 2015.

4 gedachtes over “Team Fortuyn 2016 stelt zich voor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s