De volgende stap in het Pinasproject

Het is alweer even geleden dat er een update was over het Pinasproject. Ondanks de relatieve stilte hebben de studenten van de Hogeschool Leeuwarden niet stil gezeten. Op dit moment wordt nog gewerkt aan de laatste details van het digitale model dat de opbouw van een 17e -eeuws  pinas schip laat zien. Deze zal geplaatst worden op het maritieme platform welke begin november voor iedereen beschikbaar is.

Inmiddels is een nieuwe groep begonnen met de volgende stap: het visualiseren van scheepsbouwkundige details. Waar de focus van de vorige groep vooral lag bij het grotere proces (de verschillende bouwfases van een pinas), gaat deze groep zich richten op diverse individuele scheepsonderdelen:  de benaming, hoe ze eruit zien en waar ze voor dienden. Ze gaan hierbij onder andere onderzoek doen naar de mogelijkheden die virtual reality biedt.

Bezoek aan de Bataviawerf

Omdat ook voor deze groep studenten de wereld van maritieme archeologie en scheepsbouw nieuw was, zijn ze op bezoek geweest bij de Bataviawerf in Lelystad. Hier konden ze met eigen ogen zien hoe zowel het skelet van een schip (de Zeven Provinciën) als een complete replica (de Batavia) er in het echt uitzien.

This slideshow requires JavaScript.

Zowel de kundigheid van de vakmensen (‘hoe krijg je dat hout zo gebogen?’) als de krappe ruimten waar de bemanning zich in moet hebben bewogen, maakten indruk op ze. Omdat we bij de digitale visualisatie willen uitgaan van een compleet schip, was het vooral goed om te zien welke details zichtbaar zijn en welke verstopt zitten achter bijvoorbeeld andere constructiedelen zoals de binnenhuid (ook wel wegering genoemd).

Uiteraard staat – naast de medewerkers van het Maritiem Programma –  ook Ab Hoving deze groep weer bij met zijn uitgebreide kennis over de Nederlandse scheepsbouw in de 17e eeuw.

Lees meer over de achtergronden van het project in de vorige blogreeks: https://maritiemprogramma.wordpress.com/category/pinas-project/

 

About Maritiem Programma

Het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed houdt zich bezig met het onderzoek naar scheepswrakken, bruggen, havens en andere maritieme landschappen. Het doel is om kennis, onderzoek, beleid, samenwerking en educatie op het gebied van maritiem erfgoed in Nederland een stevige basis te geven. Het programma loopt van 2012 tot en met 2015.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s